Romatizma

Bedenin hareket etmesine yarayan kas ve iskelet sisteminde meydana gelen şişlik, ağrılarında hareket kısıtlamasına sebep olan, iç organlar üzerinde farklı rahatsızlıklara sebep olan hastalıkların genel adına romatizma denir. Romatizma hastalığı tek başına bir hastalık olmayıp ortalama 200 den fazla türü vardır.

Romatizma hastalığı, kadınlarda erkeklere nazaran daha fazla görülürken, erkeklerde genelde gut olarak tanımlanan romatizma türü görülür. Romatizma hastalığı, kişinin yaşının ilerlemesi ile daha sık rastlanılır. Romatizma, çocuklarda çoğunlukla 1 ila 3 ve 9 ila 12 yaş arasında görülür. Romatizma şikayeti genelde yüksek ateş, eklem tutulması, hızla zayıflama, iç organ tutulmaları olarak kendini gösterir.

Romatizma Sebepleri Nelerdir?

Romatizma hastalığının sebepleri henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak gut hastalığının ve akut eklem romatizmasının sebebinin mikroplar olduğu düşünülmektedir. Genel anlamada ise genetik etkenlerin, iklim değişikliklerinin, yaşın, cinsiyetin, ilaçların, darbe ya da kaza sonucu meydana gelen zedelenmelerin, rutubetli, soğuk ve nemli yerlerde yaşamanın, romatizma hastalıklarının nedenleri arasında olduğu belirtilir. Romatizma hastalığının görülme yaşı herkeste farklıdır.

Romatizma tedavisi

Romatizma Belirtileri Nelerdir?

Romatizma hastalarında ilk belirtiler şişlikler ve ağrılar olarak kendini gösterir. Akabinde vücut şekil bozukluları, kalp sorunları, sinir sistemi bozuklukları seyreder. Ağrı ve şişlikler genelde dizlerde ve kalçada görülür. Bunların yanında deride veya iç organlarda meydana gelen romatizmalarda ise, deride kızarıklık, saç dökülmesi, gözlerde kaşıntı, güneşe karşı hassasiyet, bel ve sırt ağrısı, topuklarda ağrı olarak kendini gösterir. Romatizma hastalığının en rahatsız edici belirtisi, hareket kısıtlamasıdır. Kişi normal fiziksel aktivitelerini yapmakta zorlanır.

Romatizmal Hastalıkların Tipleri Nelerdir?

Romatizma hastalığı genel olarak ikiye ayrılır:

İltihaplı romatizma
İltihapsız romatizma
İltihaplı romatizma hastalığı, mikroplar yüzünden meydana gelen, bağışıklık sisteminin bozulduğu, ürik asit gibi bazı maddelerin hasar verdiği durumlarda oluşan romatizma hastalığıdır.
İltihapsız romatizma ise eklemlerde aşınma ve incelmenin görüldüğü romatizma tipidir. Genelde kemik çıkıntıları olarak kendini gösterebilirken, kaza sonucunda da meydana gelebilir.

Romatizmal Hastalıkları Bulunduğu Yere Göre 4 E Ayrılır

1) Yumuşak doku romatizması
2) Eklem romatizmaları.
3) İç organ romatizmaları.
4) Hepsinin birlikte görüldüğü romatizma

Romatizma Tedavisi

Romatizma tedavisinden istenilen sonucu almanın ilk şartı, erken teşhistir. Romatizma tedavisi, kişiden kişiye ve romatizmanın türünü, o anki geldiği evreye göre değişir. Romatizma kronikleşmiş ise tedavi süreci uzayabilir. Yapılan ilaç tedavisi ve fizik tedavi sonunda hastalık tam olarak iyileşememe riski olsa bile, hastalığın ilerlemesi durdurulur. Hastanın çektiği romatizma ağrılarının yok edilmesi bile, hastanın yaşam kalitesini yükseltmeye yeter. Zira fizik tedavi yöntemi kasları güçlendirerek, hastanın hareket kısıtlığını ortadan kaldırmak için çok faydalıdır. Gerekli görüldüğü durumlar romatizma hastalığı için ameliyatı yapılabilir ve yapay eklemler takılabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. deri dedi ki:

    hakan e7eltek diyor ki:doktor.bey benim eşim 33 haftalık hailme eşim epilepsi hastası ama durumu kf6tfc değil nf6bet olmuyor denecek kadar az. olsada saniyelik kendinden gee7miyor.kullandığı ilae7ın adı………… sabahları yarım akşamları 1 tane alıyor.eşim doğum yaptıktan sonra emzirmek istiyor bu nedenlede kullandığı ilae7 e7ocuğa zaralımı bize bi yardımcı olursanız sevinirim.eşimin yaşı 28 ilgilenirseniz memnun kalırım.

  2. Fatih dedi ki:

    yaklasık bir aydır diz kapak bölgesin deki eklem lerim agırıyor bana gut tesisi koydular gitgide agrılarım artı ve yürüyemeye basladım birtek illac kullanıyorum bakalım neolacak bana yardımcı hastalıkla olabilenler yaz sın.

  3. aslıhan dedi ki:

    merhaba.benim kalp ritim bozukluğum var..ve sol tarafımda kemiklerimde bir cıtırdama oluyor..el eklem yerlerimde kıtırı kıtır sesler var..kalp damar hastalıklarından bir sıkıntı çıkmadı..ama kansızlıga baglandı ritim bozukluğum yalnız hemoglobinin 10 olduguda söylendi..ritim bozacak bir durumda olmadığını anladım..romadan şüpeleniyorum..aso testi yaptır diyorlar..sol gögüs üzerindeki kreçleme yada romatizma kalbi etkilermi..böle bir hastalık olabilirmi..tesekkürler